Hoe gebruik Je de STAR-methode bij sollicitatiegesprekken?

Hoe gebruik Je de STAR-methode bij sollicitatiegesprekken?

Hoe gebruik Je de STAR-methode bij sollicitatiegesprekken?

STAR-methode

Solliciteren met de STAR-methode…

Je gaat solliciteren, dan wil je natuurlijk een goede indruk achterlaten. Je hebt immers maar één kans voor een uitstekende eerste indruk. Weet je al hoe jij jouw potentiële nieuwe werkgever gaat overtuigen dat jij de geschikte persoon bent voor de functie? Heb je een tactiek of zie je wel hoe het gesprek loopt? Een populaire tactiek om een sollicitatiegesprek in te gaan is met de STAR-methode. De STAR-methode wordt ook wel STAR-techniek genoemd en helpt je om de juiste vragen op de juiste manier te beantwoorden, zodat jij jouw sollicitatiegesprek zult rocken! 

Ga direct naar:

Wat is de STAR-methode?

De STAR-methode is een techniek die je helpt vragen beter te beantwoorden. Door de STAR-methode toe te passen in de praktijk, stel je je tijdens sollicitatiegesprekken in staat antwoorden goed te verwoorden, waardoor je jouw competenties, kennis en vaardigheden perfect kunt uitleggen en de andere persoon je goed begrijpt. De STAR-methode werkt met behulp van voorbeelden, waardoor het een effectieve en realistische methode is om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en jezelf het beste op de kaart te zetten. 

Ook recruiters maken gebruik van de STAR-methode, omdat het hen in staat stelt een duidelijk beeld van je te schetsen en of je de juiste keuze bent voor de openstaande vacature. Als sollicitant kun je je hierop voorbereiden door te oefenen met de STAR-methode! 

Tip! Ben je werkgever of recruiter? Lees dan onze blog hoe gebruik je de STAR-methode als werkgever?

Wat zijn de voordelen van de STAR-methode?

Door de STAR-methode:

  • Geef je duidelijke antwoorden
  • Begrijpen anderen je beter
  • Kun je je vaardigheden goed uitleggen
  • Kun je goede praktijkvoorbeelden geven
  • Bereid je je goed voor op sollicitatiegesprekken

Waar staat STAR voor?

STAR is de afkorting van Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Soms wordt nog een vijfde letter toegevoegd: STARR, waarbij de laatste R staat voor Reflecteren. 

Elke letter kun je zien als een stap die je kunt doorlopen om de gestelde vraag goed te beantwoorden. Je zou nu misschien verwachten dat het lang duurt om alle stappen door te lopen tijdens een sollicitatiegesprek, maar door de STAR-methode te oefenen, heb jij straks vliegensvlug gepaste antwoorden paraat! We helpen je op weg:

STAP 1: Situatie

Stap 1 is Situatie. Hierin denk je terug aan een situatie of gebeurtenis in je verleden waarbij je hebt moeten handelen. Die handeling vraagt een competentie en daar kun je over vertellen.  Je moest bijvoorbeeld gedisciplineerd zijn, empatisch of commercieel. 

STAP 2: Taak

Stap 2 is Taak. Hierin vertel je meer over de situatie en wat jouw taak of verantwoordelijkheid in de situatie was. 

STAP 3: Actie

Stap 3 is Actie. In de derde stap vertel je over welke actie je hebt uitgevoerd om de situatie beet te pakken. Welke actie heb je uitgevoerd om het probleem op te lossen? Hoe heb jij bijgedragen aan de oplossing? Hierin werkt het goed om erg gedetailleerd te zijn. 

STAP 4: Resultaat

Stap 4 is Resultaat. Wat was de uitkomst van je actie? Hoe heeft jouw actie bijgedragen aan  de oplossing? 

Extra: Reflecteren

Soms wordt nog een vijfde stap toegevoegd: reflecteren. In deze stap denk je terug aan wat er is gebeurd en of je goed hebt gehandeld. Heb je goed gehandeld? Waarom wel/niet? Zo niet: wat zou je de volgende keer anders doen?

STAR methode voorbeelden

Benieuwd naar STAR-methodes in de praktijk?  Hieronder vind je 3 voorbeelden van de STAR-methode bij een sollicitatiegesprek:

Voorbeeld 1 - Politieagent

Situatie

In mijn tijd als politieagent op straat kwam ik in een situatie waarbij een ongeluk was gebeurd en veel mensen kwamen kijken naar het ongeluk, maar hierdoor de hulpverleners in de weg stonden.

Taak

Mijn taak was om de situatie te kalmeren en de hulpverleners vrije ruimte te geven om de betrokkenen te helpen.

Actie

Dit heb ik gedaan door mij daadkrachtig, standvastig en doelgericht op te stellen. Ik liet mij niet van mijn stuk brengen en vertelde dat en waarom de mensen in de weg stonden en ergens anders heen moesten. Dit deed ik met empathie waardoor de mensen zich begrepen en gehoord voelden. 

Resultaat

De mensen hadden begrip voor de situatie en snapten doordat ik het hen vertelde waarom ze ergens anders moesten staan. Ze zijn vertrokken en de hulpverleners konden de betrokken helpen.

Voorbeeld 2 - Administratief medewerker

Situatie

Als administratief medewerker was ik verantwoordelijk voor onder andere de facturatie. Dit deed ik in een softwaresysteem, maar door een technische fout werkte dit systeem niet goed, waardoor de klanten verkeerde bedragen gefactureerd kregen.

Taak

Mijn taak was om de klanten op de hoogte te brengen van de situatie, zodat het kantoor geen boze telefoontjes zou ontvangen.

Actie

Ik heb direct een mail opgesteld met uitleg van de situatie, de excuses namens het kantoor en verteld dat ze facturen niet hoeven te betalen. Dat we hard aan het werk zijn om de storing op te lossen en de excuses namens het kantoor.

Resultaat

De klanten waren blij met mijn excuses en hebben netjes een nieuwe factuur ontvangen. Hierdoor werden de verkeerde factureren niet betaald en verliep alles toch nog soepel.

Voorbeeld 3 - Hovenier

Situatie

Toen ik als hovenier bij [bedrijf] werkte was er een situatie waarbij een fout was gemaakt in de planning. Hierdoor moest de oplevering van een nieuwe voortuin twee weken eerder klaar zijn dan we dachten.

Taak

Aan mij de taak om hier een gepaste oplossing voor te vinden. Dat was de klant vertellen dat het zou uitlopen (ontevreden klant) of een manier vinden om het toch op tijd op te leveren (tevreden klant). Vanzelfsprekend ging mijn voorkeur uit naar een manier vinden om het op tijd op te leveren. 

Actie

Als eerst ben ik gaan kijken naar interne oplossingen. Wellicht dat een ander project minder haast had. Er was een klant die het niet erg vond als we een week later begonnen, omdat hij op vakantie was en zijn buurman ons had moeten ontvangen. Daarmee had ik al een week kunnen overbruggen. Maar ik had nog een week nodig. Toen ben ik gaan rondbellen naar andere hoveniers in de buurt of iemand ons kon helpen. Ook hier gaf iemand gehoor aan, waardoor we niet alleen extra tijd kregen, maar ook extra handen. 

Resultaat

Het resultaat was dat we het project alsnog op tijd hebben kunnen opleveren. Onze klant was blij, de andere hovenier was blij, de andere klant was blij, en wij waren blij! 

STAR-methode voor young professionals en studenten

Wist je dat…
De STAR-methode echt niet alleen voor iemand met werkervaring is? Ook voor studenten en young professionals is de STAR-methode een onwijs goede techniek om te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld refereren naar een situatie tijdens een schoolproject of zelfs in je sportteam. Je nieuwe potentiële werkgever wil zien wat voor vlees hij/zij in de kuip haalt. Dat gaat verder dan alleen een werkgerelateerde situatie! 

Voorbereiden op sollicitatievragen met de STAR methode

Om je goed te kunnen voorbereiden op je sollicitatiegesprek, is het verstandig alvast vragen te bedenken die je mogelijk kunt krijgen. En, om daar alvast gepaste antwoorden voor te bedenken middels de STAR-methode. Hieronder hebben we veel voorkomende vragen opgeschreven die je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek:

  • Hoe ga je om met druk op je werk? 
  • Kun je een voorbeeld geven van een moeilijke beslissing die je moest nemen? 
  • Iedereen maakt fouten. Welke fout heb jij ooit gemaakt? Hoe ging je hiermee om?
  • Hoe ga je om met collega’s die achter elkaars rug om negatief over elkaar praten?
  • Hoe zou je een conflict met je leidinggevende oplossen?
  • Kun je een voorbeeld noemen van een onsuccesvol project? Waarom was die niet succesvol en hoe zou je dit volgende keer anders doen?
  • Wat is een van de grootste lessen die je hebt geleerd bij je vorige werkgever?

Stappenplan voorbereiden met STAR-methode

Nu je weet wat de STAR-methode is en hoe je deze kunt toepassen in de praktijk, kun je beginnen met het voorbereiden op je sollicitatiegesprek met de STAR-methode. Met dit stappenplan helpen we je graag op weg:

STAP 1 - Zet je kwaliteiten op een rijtje

Wat zijn jouw kwaliteiten? En je vaardigheden? Iedere recruiter wil die weten, dus zorg ervoor dat je deze goed duidelijk hebt voordat je het sollicitatiegesprek begint. 

STAP 2 - Bedenk mogelijke vragen

Welke vragen kun je verwachten? Dit kun je zelf het best bedenken, want jij kent jouw branche als de beste. Schrijf deze vragen alvast op en probeer ze alvast te beantwoorden. Vergeet je kwaliteiten niet te benoemen die je in stap 1 hebt opgeschreven!

STAP 3 - Bereid je voor met voorbeelden

Nu je de mogelijke vragen hebt opgeschreven en je jouw kwaliteiten in kaart hebt gebracht, kun je praktijkvoorbeelden gaan bedenken. Denk alvast na over voorbeelden die je kunt geven tijdens het sollicitatiegesprek. Een korte stilte laten vallen is niet erg, maar als je direct je antwoorden klaar hebt, is dat natuurlijk wel zo fijn voor jou en de recruiter. Bovendien ben je zo beter voorbereid en kun je een gevat antwoord geven!

STAP 4 - Oefen met de STAR-methode

Oefening baart kunst, dus hup! oefenen! Vraag aan je partner, vriend, vriendin, ouders, buurman of desnoods een vreemde of ze met je willen oefenen. Laat hen de recruiter spelen. Je zult merken dat je hier veel van leert en nog beter voorbereid bent op het sollicitatiegesprek dankzij de STAR-methode!

STAR-methode gebruiken bij sollicitatiegesprekken

Door de STAR-methode te gebruiken bij sollicitatiegesprekken ben je goed voorbereid op vragen die je kunt krijgen van de recruiter, waardoor jij duidelijke en goede antwoorden kunt geven. Als je de STAR-methode toepast tijdens je sollicitatiegesprek heb je zeker weten een voorsprong ten opzichte van andere kandidaten die dit niet doen! 

Succesvol solliciteren met de STAR-methode

Nu jij precies weet hoe je succesvol kunt solliciteren door de STAR-methode, staat niets jou meer in de weg om de perfecte baan te vinden! Ben je op zoek naar vacatures in het Westland? Op WestlandseBanen vind je alle vacatures uit de regio!

ICT vacatures in het Westland
Parttime vacatures in het Westland
Techniek vacatures in het Westland


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media