Na je afstuderen aan de slag gaan, wat zijn de mogelijkheden?

Na je afstuderen aan de slag gaan, wat zijn de mogelijkheden?

Na je afstuderen aan de slag gaan, wat zijn de mogelijkheden?

Voor veel studenten zit het er na een aantal jaar hard studeren bijna op en is dat diploma eindelijk binnen. Het is gedaan met scripties schrijven, colleges volgen en toetsen maken. Wil jij na je afstuderen aan de slag? Soms gaat dat probleemloos, soms moet een net afgestudeerde student nadenken over een goede start die bij hem of haar past. In deze blog geven we een aantal tips voor een vliegende start en bespreken we de mogelijkheden na je afstuderen. 

Stagelopen, een traineeship volgen of solliciteren voor een startersfunctie. Veel verschillende opties en begrippen waar je uit kan kiezen, wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. 

Stagelopen

Bij stage lopen moet je denken aan een functie waarbij het voornamelijk draait om waardevolle werkervaring op doen. Werkervaring is een belangrijke selectiefactor voor werkgevers. Het lopen van een stage kan daarom ook enorm helpen bij het krijgen van een eerste baan. Niet bij elke studie zit een stage inbegrepen, bij hbo-studies is dit in het grootste geval wel zo, voor universitaire studies ontbreekt een stage vaak in het verplichte lespakket. Studenten kiezen er regelmatig voor een vrijwillige stage te lopen naast hun vakken of net na het afstuderen. 

Traineeship

Een traineeship onderscheidt zich van een startersfunctie of stage door het intensieve trainingsprogramma in combinatie met het uitproberen van verschillende functies binnen een bedrijf. Daarnaast zijn er steeds meer traineeships op detacheringsbasis, deze maken het mogelijk om functies binnen diverse bedrijven uit te proberen. Traineeships zijn erg populair bij net afgestudeerde studenten. Dit komt doordat het goede doorgroeimogelijkheden aanbiedt en geen nadruk legt op werkervaring die je voor het traineeship zou moeten hebben opgebouwd. Het verschil met een stage is dat het salaris aanzienlijk hoger ligt een de kans op een vast contract na het traineeship erg groot is. 

Startersfunctie

Solliciteren voor een startersbaan na het afstuderen is de meest gekozen richting. Solliciteren op een startersfunctie is een goede keus voor afgestudeerde die verantwoordelijkheid op zich willen nemen, weten welk welkveld ze moeten zoeken en behoefte hebben aan intensieve begeleiding vanuit de organisatie. 

Tips voor een vliegende start bij solliciteren voor een startersfunctie. 

Update je CV

Het toevoegen van je zojuist behaalde diploma is natuurlijk een vereiste op je CV. Maar wat zijn verder belangrijke aspecten? Het toevoegen van je bijbanen lijkt geen grote kracht te zijn en niks te maken te hebben met de baan waarvoor je solliciteert, het is zeker wel van groot belang om dit erbij te zetten. Bij deze bijbanen behoren competenties of vaardigheden die je hebt opgedaan waar je ook in andere banen wat mee kunt. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, omgaan met klanten en gestructureerd werken. 

Netwerk

Netwerken is de nummer één manier om een baan te vinden en via via op vacatures gewezen worden is vaak een efficiënte manier om vacatures tegen te komen die goed bij je passen. Probeer daarom binnen je netwerk duidelijk te maken dat je op zoek bent naar een nieuwe baan en wie weet zijn er mensen die precies de goede vacature voor je in gedachte hebben en ook nog eens een goed woordje voor je willen doen. 

Blijf solliciteren

Als starter zal het niet altijd makkelijk zijn om ergens te worden aangenomen, blijf daarom volhouden en solliciteer voor verschillende functies. Werk niet met standaard format sollicitatiebrieven maar schrijf voor elke functie een unieke brief waarin jij benadrukt waarom jij geschikt bent voor de baan. 

Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Bereid je goed voor, verzamel informatie en neem eens een kijkje in het lijstje met meest gestelde vragen en bedank alvast goede antwoorden.

Tot slot

Welke optie dan ook het best bij je past. Probeer de focus te leggen op opties waarin je jezelf kunt ontplooien, gelukkig bent en die je energie geven. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media