Omscholen: hoe bepaal je jouw carrièreswitch?

Omscholen: hoe bepaal je jouw carrièreswitch?

Omscholen: hoe bepaal je jouw carrièreswitch?

Omscholen: hoe bepaal je jouw carrièreswitch?

Overweeg je een carrièreswitch? Een nieuwe baan kan je veel voldoening geven en soms is het nodig om jezelf te blijven ontwikkelen. Maar hoe bepaal je wat je wilt en wat je moet doen om daar te komen? In deze blog gaan we in op belangrijke factoren om te overwegen bij het omscholen voor een nieuwe carrière.

Overweeg omscholing voor meer baangarantie

Een van de belangrijkste overwegingen bij het bepalen van een carrièreswitch is de vraag naar werknemers in de branche waarin je wilt werken. Het is verstandig om te zoeken naar sectoren waarin de vraag naar werknemers groot is en waar er naar verwachting ook in de toekomst veel banen beschikbaar zullen zijn. Het hebben van baangarantie kan immers een geruststellend gevoel geven en het risico op werkloosheid verkleinen. Sectoren waarbij momenteel veel vraag naar werknemers is, zijn bijvoorbeeld de zorg, techniek en ICT.

Omscholen: niet alleen voor jongeren

Het is nooit te laat om een carrièreswitch te maken en jezelf opnieuw uit te vinden. Omscholing is dan ook zeker niet alleen voor jongeren. Ook volwassenen kunnen ervoor kiezen om een nieuwe richting in te slaan en zichzelf verder te ontwikkelen. Er zijn diverse opleidingsinstituten die zich specifiek richten op omscholing van volwassenen. Vaak bieden zij bijvoorbeeld de mogelijkheid om de opleiding naast je huidige baan te volgen, waardoor het makkelijker wordt om de opleiding te combineren met andere verantwoordelijkheden.

Kies de juiste opleiding voor een succesvolle carrièreswitch

Als je besloten hebt om je om te scholen, is het van belang om te bepalen welke opleiding je wilt gaan volgen. Hierbij is het belangrijk om goed te kijken naar de eisen die aan de functies in jouw gewenste branche gesteld worden en naar de kennis en ervaring die je zelf al hebt. Het kan bijvoorbeeld mogelijk zijn om een verkort traject te volgen als je al over bepaalde kennis en ervaring beschikt. Door te onderzoeken welke opleidingen er beschikbaar zijn en welke het beste aansluiten bij jouw persoonlijke situatie en wensen, kun je de beste keuze maken.

Ondersteuning bij het maken van een carrièreswitch

Het maken van een carrièreswitch is een spannende stap. Gelukkig zijn er diverse instanties die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze en het volgen van een opleiding. Zo biedt bijvoorbeeld het UWV loopbaanbegeleiding en zijn er verschillende jobcoaches die je kunnen ondersteunen bij het vinden van een baan in de nieuwe sector. Door gebruik te maken van deze ondersteuning kun je beter voorbereid aan je nieuwe carrière beginnen.

Opleidingen met baangarantie: feit of fabel?

Als je kiest voor een opleiding met baangarantie, vergroot je de kans op een baan na het afronden van de opleiding. Sommige opleidingsinstituten bieden zelfs een baangarantie aan bij het succesvol afronden van de opleiding. Het kan daarom de moeite waard zijn om te onderzoeken welke opleidingen deze garantie bieden en hoe realistisch deze garantie is in de praktijk.

Een nieuwe carrière starten is een grote stap, maar kan ook veel voldoening geven. Door goed te onderzoeken welke opleiding het beste bij jou past en welke ondersteuning er beschikbaar is, kun je de beste keuze maken. Houd daarbij altijd in gedachten dat het nooit te laat is om te leren en jezelf opnieuw uit te vinden.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media