Quiet Quitting: Wat werkzoekenden moeten weten en hoe ermee om te gaan

Quiet Quitting: Wat werkzoekenden moeten weten en hoe ermee om te gaan

Quiet Quitting: Wat werkzoekenden moeten weten en hoe ermee om te gaan

Als werkzoekende kan het proces van solliciteren en het vinden van de juiste baan een uitdagende en soms frustrerende ervaring zijn. Een aspect waar je mogelijk mee te maken krijgt, zij het indirect, is het fenomeen van "quiet quitting". Quiet quitting, ook wel bekend als stilletjes stoppen, verwijst naar werknemers die geleidelijk afstand nemen van hun werk of verantwoordelijkheden zonder hun ontslag expliciet aan te kondigen. Hier zijn enkele dingen die werkzoekenden moeten weten en hoe ze ermee om kunnen gaan:

Wat is Quiet Quitting?

Quiet quitting kan voorkomen in elke organisatie en heeft verschillende tekenen. Werkzoekenden kunnen te maken krijgen met potentiële werkgevers die stilzwijgend stoppen met het reageren op sollicitaties, het uitstellen van interviews of het niet nakomen van beloften over vervolggesprekken. Dit kan frustrerend zijn en het gevoel van afwijzing versterken.

Hoe herken je Quiet Quitting tijdens het sollicitatieproces?

Gebrek aan follow-up: Als een potentiële werkgever niet reageert op je sollicitatie binnen de verwachte termijn, kan dit een teken zijn van desinteresse of dat ze stilletjes hebben besloten om niet verder te gaan met je sollicitatie.

Uitstel van een sollicitatiegesprek: Als een werkgever herhaaldelijk het sollicitatieproces uitstelt of geen duidelijke tijdlijn biedt, kan dit wijzen op onzekerheid binnen de organisatie of mogelijke problemen met de vacature.

Gebrek aan communicatie: Een gebrek aan communicatie over de voortgang van je sollicitatie kan een teken zijn dat de werkgever niet langer geïnteresseerd is in jou als kandidaat.

Hoe ga je ermee om als werkzoekende?

Wees proactief: Als je merkt dat een werkgever stil is geworden in het sollicitatieproces, aarzel dan niet om zelf het initiatief te nemen. Stuur een beleefde follow-up e-mail om te informeren naar de status van je sollicitatie.

Stel grenzen: Als een werkgever herhaaldelijk het sollicitatieproces uitstelt zonder goede reden, overweeg dan of dit een weerspiegeling is van hoe ze omgaan met werknemers en of dit de juiste organisatie voor jou is.

Blijf gefocust: Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen tijdens je zoektocht naar werk. Blijf gefocust op je doelen en blijf solliciteren naar kansen die aansluiten bij jouw vaardigheden en interesses.

Leer ervan: Gebruik eventuele afwijzingen of gebrek aan reactie als leermomenten. Analyseer wat wel en niet heeft gewerkt tijdens het sollicitatieproces en pas je aanpak indien nodig aan.

Quiet quitting kan een frustrerende ervaring zijn voor werkzoekenden, maar door proactief te blijven, grenzen te stellen en gefocust te blijven op je doelen, kun je deze uitdagingen overwinnen en de juiste carrièremogelijkheid vinden.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media