Salarisonderhandeling op de planning? Zo pak jij het aan.
Ben je al een tijdje in dienst en vind je dat je meer salaris verdient te krijgen? Vaak staan er afspraken over salaris in het CAO, toch blijft er altijd ruimte over om te onderhandelen. Onderhandelen over je salaris kan een lastige opgave zijn, maar hoe maak je dit onderhandelen makkelijker? Een goede salarisonderhandeling begint bij een goede voorbereiding. In dit blog vertellen we je er meer over.
Onderzoek vooraf of je een salarisverhoging verdient.
Waarschijnlijk heb je er al wel eens over nagedacht hoeveel salaris ideaal zou zijn om te verdienen. Maar hoe weet je nu dat je ook echt meer salaris kan vragen? Het is goed om te kijken hoe waardevol jij bent voor het bedrijf en welke werkzaamheden in jouw takenpakket zitten die andere niet (kunnen) uitvoeren. Factoren zoals het aantal verantwoordelijkheden, zelfontwikkeling d.m.v. cursussen en trainingen en extra inzet spelen ook mee in het bepalen of jij meer salaris verdient.
Nadat je hebt vastgesteld dat jij meer salaris verdient is het de beurt aan een goede voorbereiding om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.
Check je CAO.
Wanneer je onder een CAO valt, staat grotendeels al vast wat je kunt verdienen. Een CAO is opgebouwd uit verschillende salarisschalen. Het is zo makkelijk in te zien wat de salaris doorgroeimogelijkheden zijn. In de salarisonderhandeling kun je bespreken welke schaal jij vindt dat je zou moeten starten of in zou moeten doorgroeien. Wanneer er geen CAO is waar jij onder valt, is er meer ruimte om te onderhandelen en zelf te bepalen wat jij waard bent.
Vergelijk jezelf niet met andere collega’s
Het is heel menselijk dat je jezelf met andere collega’s vergelijkt. Het is daarom niet gek dat het vragen oproept wanneer jij en een collega dezelfde functie uitvoeren maar hij of zij wel meer salaris verdient dan jij doet. Dit benoemen in een salarisonderhandeling maakt het alleen niet aantrekkelijker om jou daarom meer salaris te geven. Eigen capaciteiten, inzet en goede persoonlijke argumenten benoemen daarentegen maken de kans wel een stuk groter dat er met salarisverhoging wordt ingestemd.
Beargumenteer jouw toegevoegde waarde in het bedrijf.
Het is essentieel om te kunnen benoemen waarom jij vindt dat je meer salaris verdient. Probeer daarom op te schrijven wat jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf is, waar je goed in bent en waarom jij vindt dat jij meer salaris verdient.
Zet hoger in dan je gewenste salaris.
Tijdens de onderhandelingen is de kans aanwezig dat je werkgever lager gaat zitten dan jouw voorstel. Probeer daarom altijd hoger in te zetten, zo heb je tijdens het gesprek toch nog de mogelijkheid om mee te gaan in een iets lager tegenvoorstel en toch de hoeveelheid salaris krijgt die je eigenlijk voor ogen had.
Kijk naast salaris ook naar secundaire arbeidsvoorwaarden.
Als meer salaris er niet in zit, is het altijd een mogelijkheid om te onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden. Je kan hier denken aan bijvoorbeeld meer vakantiedagen, extra opleidingsmogelijkheden gefinancierd vanuit het bedrijf of een auto van de zaak. Kijk van tevoren wat mogelijkheden zijn binnen het bedrijf.
Tot slot.
Na een succesvolle salarisonderhandeling is het belangrijk om de gemaakte afspraken zo snel mogelijk vast te leggen. Dit voorkomt misverstanden of onduidelijkheden over wanneer het salaris ingaat en zorgt ervoor dat er achteraf geen veranderingen meer kunnen plaatsvinden.