Solliciteren via LinkedIn wordt steeds normaler!

Solliciteren via LinkedIn wordt steeds normaler!

Solliciteren via LinkedIn wordt steeds normaler!

In tijden van arbeidskrapte, zijn er legio mogelijkheden om een nieuwe baan te vinden. Deze situatie biedt daarom veel kansen voor mensen die een stap hogerop willen maken in hun carrière of gewoon iets heel anders willen doen. De zoektocht kan verlopen via vacature platforms. Een andere manier die wij in dit artikel aan willen stippen is LinkedIn. Het solliciteren via LinkedIn wordt namelijk steeds normaler en eenvoudiger. Waarom dat zo is en waarom ook jij gebruik zou kunnen maken van deze manier van solliciteren wordt in dit artikel haarfijn uitgelegd!

In dit artikel belichten we de volgende punten:

  • Wat is LinkedIn?
  • Waarom LinkedIn werkt voor werkzoekende
  • Tips om te solliciteren via LinkedIn
  • In 3 stappen solliciteren via LinkedIn

 

Wat is LinkedIn?

Om aan te kunnen geven waarom Linkedin zo interessant is voor het solliciteren en waarom het steeds meer wordt gebruikt, is het handig om dit artikel te starten met wat LinkedIn nu eigenlijk is.

LinkedIn is een wereldwijd social media platform, net zoals Instagram en Facebook. Het verschil is dat LinkedIn gericht op de markt voor professionals, ook wel werkende genoemd. Op LinkedIn kunnen werkzoekende, werkgevers en werknemers berichten plaatsen die zakelijk van aard zijn.  Tegenwoordig wordt LinkedIn steeds vaker ingezet door werkgevers.

Met 4 miljoen gebruikers in Nederland wordt het gezien als dé plaats bij uitstek voor alles dat werk gerelateerd is. Om een beeld te geven: in 2016 gebruikte 90% van alle werkgevers LinkedIn als kanaal om nieuwe werknemers te werven.  

 

Waarom LinkedIn werkt voor werkzoekende

LinkedIn is dus een platform dat veel wordt gebruik door werkgevers en dit verteld eigenlijk ook al heel veel over waarom het dus een geschikt platform is voor werknemers. Op LinkedIn vindt namelijk een tweerichtingsverkeer plaats. Zo zijn beide partijen op zoek naar een geschikte tegenpartij.  Dit betekent dat ook werkzoekende worden benaderd door werkgevers. Wanneer jij dus een interessant profiel heb, of laat weten op zoek te zijn naar een baan (daarover later meer), is de kans groot dat jij zelf wordt benaderend: hoe praktisch is dat?!

 

Tips voor solliciteren via LinkedIn

Kies jij ervoor om via LinkedIn te gaan solliciteren? Dan hebben wij hieronder een aantal tips voor jou op een rij gezet die het solliciteren via LinkedIn een stuk makkelijker maken.

1.  Laat je LinkedIn netwerk weten dat je op zoek bent naar een baan

Dit kan je op verschillende manieren doen. Zo is het mogelijk in je beschrijving aan te geven dat je op zoek bent naar een baan. Dit zal overal zichtbaar zijn wanneer jij in de feed langs komt van mensen. 

Een andere, misschien zelfs effectievere manier, is het schrijven van een post en deze te delen via LinkedIn. Wees hierin creatief en beschrijf jouw situatie. Waar ben je naar op zoek? Wat zijn jouw sterke punten? En wat is jouw unieke verhaal? Je zal zien dat zo’n bericht veel op kan leveren. 

Daarnaast kan je zelf ook contact opnemen met recruiters. Zoek via de zoekbalk eens naar recruiters, leg een connectie en vertel hen waar je naar op zoek bent. Een zeer effectieve manier die jou ongetwijfeld dichter bij je nieuwe baan gaat brengen!

2. Bouw een netwerk op

De eerste tip heeft nog meer waarde wanneer je een groter netwerk hebt opgebouwd. Heb je nog niet veel connecties of ben je pas begonnen met het gebruiken van LinkedIn? Besteed dan eerst wat tijd aan het opbouwen van een netwerk voordat je gaat solliciteren via LinkedIn. 

Start met het toevoegen van bekenden, kennissen en oud-collega’s. Deze mensen kennen je en het is daarom aannemelijk dat ze jouw post zullen delen of liken. Vervolgens zou je connecties kunnen maken met mensen die in hetzelfde vakgebied werken en een breed netwerk van connecties hebben. 

3. Besteed tijd aan het uitwerken van jouw LinkedIn profiel

Net zoals je CV, is je LinkedIn profiel ook jouw visitekaartje. Besteed hier dus ruim de tijd aan! 

Een tip voor het verbeteren van je LinkedIn profiel is het toevoegen van een beschrijving aan jouw werkervaringen. Hierin kan je uitleggen wat deze werkervaring heeft bijgedragen aan de persoon die jij momenteel bent. Probeer hierin concreet te zijn en bedenk welke skills van toepassing kunnen zijn bij de functie waar je naar op zoek bent.

 

In 3 stappen solliciteren via LinkedIn

Je hebt eigenlijk twee verschillende manieren om solliciteren via LinkedIn te laten werken: je kan je passief of pro-actief opstellen. Bij passief solliciteren zorg je dat je je zo goed mogelijk profileert op LinkedIn om er zo voor te zorgen dat de recruiters contact met jou leggen. Wanneer je je pro-actief opstelt ga je zelf op zoek naar een job via LinkedIn. Hieronder leggen we je in drie stappen uit hoe je kan solliciteren via LinkedIn op een pro-actieve manier.

Stap 1: Zoek naar vacatures

LinkedIn leent zich uitstekend voor het vinden van een vacature die bij jou past. Naast de feed waarin jouw connecties content plaatsen, is er ook een vacaturebank te vinden op LinkedIn. Wanneer je op ‘vacatures’ drukt in de menubalk krijg je daarin een overzicht met vacatures die op basis van jouw LinkedIn profiel worden geselecteerd. Het is dus belangrijk dat je de vaardigheden die jij bezit en invult op je profiel, vaardigheden zijn die passen bij de job die jij voor je ziet in de toekomst.

Weet je al op wat voor functie jij graag zou willen solliciteren? In dat geval is het ook mogelijk om specifiek te zoeken in de zoekbalk naar een functie en vervolgens te solliciteren via LinkedIn. 

TIP!: Ben je op zoek naar een vacaturebank bij jou in de regio? Op WestlandseBanen vind je vele verschillende vacatures in regio de het Westland!

Stap 2: Selecteer de vacatures die het beste bij jou passen

Omdat LinkedIn over een groot vacatureplatform beschikt, zal er ongetwijfeld veel keuze zijn. Ga bij jezelf na bij wat voor organisatie jij het prettigst voelt. Lijkt je het bijvoorbeeld fijner om bij een groot concern te werken, waar je dagelijks met nieuwe mensen te maken hebt of lijkt het je fijner voor een start-up te werken in een wat kleiner team, maar misschien meer beweging? 

Onder andere op basis van de bedrijfsgrootte, maar ook de functieomschrijving, salaris, branche en het senioriteit niveau zal je bepalen welke baan het beste bij jou past. Vervolgens selecteer je een lijst van de top 5 vacatures die jij interessant vindt om hier vervolgens op te gaan solliciteren.

 

Stap 3: Solliciteer via LinkedIn!

De enige stap die nu nog rest is het solliciteren via LinkedIn en dit is nog veel eenvoudiger dan je denkt! 

Bij sommige vacatures staat een ‘solliciteer’ knop weergegeven onder de vacaturetekst. Deze knop stuurt je vervolgens door naar de website van de werkgever. Vervolgens kan je hier volgens de voorgeschreven procedure solliciteren.

Bij andere vacatures kan het zijn dat er een knop ‘eenvoudig solliciteren’ onder de vacaturetekst staat. In dit geval zal je een aantal vragen in moeten vullen over bijvoorbeeld je relevante werkervaring en dien je je CV te uploaden. Vervolgens wordt dit direct naar de recruiter gestuurd en wordt er telefonisch of via LinkedIn contact met je opgenomen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is te wachten tot de recruiter contact met je legt voor een eventueel sollicitatiegesprek. Fingers crossed en afwachten dus!

 

Kun jij met deze tips niet wachten om te solliciteren en aan de slag te gaan bij jouw nieuwe baan? Bekijk al onze vacatures vacatures in het Westland!

 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media