Vakantiegeld berekenen? Zo doe je dat!

Vakantiegeld berekenen? Zo doe je dat!

Vakantiegeld berekenen? Zo doe je dat!

Iedereen die in Nederland werkt of een uitkering krijgt, heeft recht op vakantiegeld. Dit is minimaal 8% van je bruto jaarsalaris of uitkering. De meeste mensen ontvangen dit vakantiegeld in mei of juni. Het is een bedrag boven op je salaris waar veel mensen naar uitkijken. Heb jij al uitgerekend hoeveel vakantiegeld je dit jaar krijgt? In deze blog vertellen we je alles over vakantiegeld en hoe je dit berekent.

Recht op vakantiegeld als werknemer

Iedere werknemer in Nederland heeft naast vakantiedagen ook recht op vakantiebijslag oftewel vakantiegeld. Dit is wettelijk vastgelegd in de Wet Minimumloon en Vakantiebijslag (WML). Wanneer je in de Ziektewet zit of een uitkering krijgt, heb je nog steeds recht op vakantiegeld. Daarnaast hebben ook uitzendkrachten recht op vakantiegeld. Werkgevers hebben bij hen de keuze om dit per maand bij het salaris te storten of jaarlijks uit te betalen. Dit bedrag moet wel duidelijk gespecificeerd zijn op de loonstrook. Wanneer je een WW-uitkering of Wajong-uitkering hebt, heb je recht op 8% vakantiegeld over je totale bruto-uitkering in een jaar. Heb je een bijstandsuitkering? Dan is het vakantiegeld 5% over je bruto-uitkering van het afgelopen jaar.

Waar staat vakantiegeld op de loonstrook?

Op je loonstrook moet vakantiegeld altijd apart benoemd worden. Dit vakantiegeld staat dus niet bij je loon inbegrepen maar er staat apart hoeveel vakantiegeld je opspaart, meestal onder de benaming ‘reservering vakantiegeld’.

Hoeveel vakantiegeld krijg je?

Het minimale percentage vakantiegeld is 8% van het bruto jaarsalaris. Bepaalde voorwaarden kunnen zorgen voor afwijkende percentages, namelijk als: er iets anders is afgesproken in de cao, je meer dan drie keer het minimumloon verdient of je een bijstandsuitkering krijgt.

Hoe bereken je je vakantiegeld?

Het totale bedrag aan vakantiegeld wat jij krijgt hang af van hoeveel je in totaal in een jaar hebt verdiend. Je krijgt alleen vakantiegeld over je bruto jaarsalaris, dus wanneer je overuren krijgt uitbetaald dan krijg je daar ook vakantiegeld over. Andere inkomsten zoals een bonus of een eindejaarsuitkering tellen niet mee in de berekening voor het vakantiegeld. In de cao staan vaak afspraken over of er vakantiegeld berekend wordt over gevarentoeslagen en ploegentoeslag.

Belasting over vakantiegeld

Vakantiegeld komt boven op je inkomen en wordt dus belast via het belastingstelsel van twee schijven. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. De belastingtarieven van 2022 zijn voor de eerste schijf tot €69.399 is 37,07% en vanaf €69.399 is het 49,5%. Doordat je werkgever hier rekening mee houdt wordt er elke maand een passend deel van het geheel ingehouden. Het bedrag wat jij maandelijks op je loonstrook ziet opbouwen is dus het brutobedrag en daar moet nog belasting vanaf worden getrokken voor het werkelijke bedrag aan vakantiegeld wat jij uitbetaald krijgt.

Welke bedrag krijg ik aan vakantiegeld?

De website van het Nibud heeft een overzicht online staan die je op weg helpt bij het berekenen van zowel jouw bruto als netto vakantiegeld. Reken hier uit hoeveel vakantiegeld je krijgt: https://www.nibud.nl/onderwerpen/rondkomen/vakantiegeld/#Belastingen

Besteding van vakantiegeld

Het Nibud heeft onderzoek gedaan naar de besteding van vakantiegeld waaruit blijkt dat het grootste percentage ook daadwerkelijk wordt uitgegeven aan vakantie. Hierna komen sparen en dagjes weg.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media