5 tips voor een pakkende sollicitatiebrief

5 tips voor een pakkende sollicitatiebrief

5 tips voor een pakkende sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief heeft het doel om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Je onderbouwt je motivatie, en waarom jij een geschikte kandidaat bent voor deze functie. Het lijkt allemaal heel eenvoudig, maar is dat ook zo? Veel mensen vinden het lastig om een pakkende sollicitatiebrief te schrijven. Wat moet er eigenlijk allemaal in? Hieronder vind je 5 tips voor een unieke sollicitatiebrief zodat jij jouw droombaan krijgt.

Tip 1: Wees creatief, maak een sollicitatievideo

Zorg ervoor dat je sollicitatie opvalt, werkgevers krijgen namelijk meerdere sollicitaties binnen. Hierin wordt onderscheid gemaakt door de eerste indruk. Een videosollicitatie is de beste manier om een levendige indruk achter te laten. Je wekt de interesse van het bedrijf omdat je een goed beeld geeft van wie je bent. Zo weet een werkgever sneller wat voor vlees ze in de kuip hebben. 

Tip 2: Gebruik een niet-zo-standaard template

Maak je sollicitatiebrief persoonlijk. De werkgever krijgt hierdoor een indruk over hoe jij bent en wat jij kan. Door een persoonlijke sollicitatiebrief te maken valt jouw brief op en zal jij eerder worden uitgenodigd voor een gesprek. Gooi je creatief los, maar maak er geen chaotische brief van. Het is en blijft natuurlijk wel een brief naar je toekomstige werkgever. 

Tip 3: Gebruik de juiste toon in je sollicitatiebrief

In je sollicitatiebrief wil je ervoor zorgen dat er een klik ontstaat tussen jou en de werkgever. Het moet van beide kanten goed voelen. Een sterke en eerlijke sollicitatiebrief geeft je net een stapje voor. Wees volledig jezelf en schrijf echt vanuit je hart. Zo geef je een goed beeld van wie je bent. Toon lef maar wees niet brutaal, zorg voor een goede mix. Gebruik niet te veel flauwe humor in je sollicitatiebrief. Een klein grapje is altijd goed, maar maak er geen comedy van.

Tip 4: Schrijf niet teveel over jezelf

Met een sollicitatiebrief wek je de eerste indruk op die een werkgever van je heeft. Kom dus niet te arrogant over. Begin niet te veel zinnen met het woordje ‘ik’, het is namelijk geen opsomming van wie je bent. Gedetailleerde informatie over wie jij bent komt vanzelf in het gesprek. Doe dit dus niet teveel in een sollicitatiebrief. Leef je goed in de ander in. Beschrijf waarom het bedrijf jou zou moeten aannemen. 

Tip 5: Praat niet teveel in vaktaal

Een goede brief is kort en bondig. Het doel is dat de werkgever benieuwd wordt naar jou als persoon. Begin daarom met een pakkend begin. Gebruik niet te veel vaktaal en houdt het dicht bij jezelf. Het gaat er namelijk om wie jij bent. De lezer moet zijn concentratie bij de brief kunnen houden, en niet verdwalen in alle vaktaal. Houdt de brief dus kort, duidelijk en leesbaar. Zo zit je altijd goed. 

Wat is jouw beste tip voor het schrijven van een sollicitatiebrief?

Laat ons jouw beste tip weten via Instagram of Facebook.

 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media