6 tips voor het omgaan met teleurstellingen

6 tips voor het omgaan met teleurstellingen

6 tips voor het omgaan met teleurstellingen

Teleurstellingen zijn nooit leuk, toch krijgen we er allemaal wel eens mee te maken. Sommige dingen lopen niet zoals we hadden gewild. Dit kan natuurlijk ook in jouw carrière gebeuren. Toch is de beste manier om hier positief mee om te gaan en te denken in oplossingen in plaats van problemen. Maar hoe doe je dat? Wij geven hiervoor 6 tips:

Accepteer de situatie

Dit is misschien wel de moeilijkste stap, maar toch is het van belang om de situatie te accepteren zoals hij is. Je hebt misschien geen invloed op de situatie, maar wel invloed op hoe jij omgaat met de situatie. Concentreer je alleen nog op de vraag ‘Hoe nu verder?’ in plaats van ‘Hoe had ik dit kunnen voorkomen?’. Op naar de volgende stap in jouw carrière!

Vind inspiratie bij anderen

Het lijkt soms of andere niet te maken krijgen met teleurstellingen, maar dit lijkt natuurlijk alleen maar zo. Iedereen ervaart wel eens teleurstellingen. Vraag daarom in je omgeving hoe zij met hun teleurstellingen omgingen en leer daarvan. Het is natuurlijk ook mogelijk om even een kijkje op internet te nemen om te kijken hoe ervaren ondernemers om gingen met hun teleurstellingen. Dit zorgt voor een nieuw perspectief en mogelijk een goede strategie over hoe jij kan omgaan met de situatie. 

Zoek steun bij collega’s

Een positieve werksfeer vormt een goede omgeving voor het maken van fouten en het leren van deze fouten. Een andere factor wat hierbij kan helpen zijn sympathieke, positieve en betrouwbare collega’s. Ook zij hebben wel eens te maken gehad met teleurstellingen en misschien zelfs wel soortgelijke. Vraag daarom vooral aan jouw collega’s hoe zij daarmee om gingen en vraag desnoods hulp en los het samen op.

Relativeer

Het beseffen dat een tegenslag altijd tijdelijk is, is van belang. Concentreer je op jouw kwaliteiten en houd vertrouwen in jezelf. Linksom of rechtsom kan je nog steeds jouw doel bereiken en het is dan ook belangrijk om je hierop te focussen. 

Ontspan

Het grootste gevolg van tegenslagen is de bijkomende stress. Om stress te voorkomen is het belangrijk om ontspanning te zoeken, ga even sporten, eet gezond en pak je rust. Zorg ervoor dat je weer vol met nieuwe energie zit om jouw volgende doel wel succesvol af te ronden.

Doorgaan

Zodra je de motivatie weer gevonden hebt is doorgaan de volgende stap. Kijk vooruit in plaats van achteruit. Werkten jouw vooraf gestelde doelen niet? Pas je koers aan en maak aanpassingen aan je doel. Wanneer je merkt dat jouw baan toch niet is waar jij gelukkig van wordt is verder kijken naar iets anders zeker een idee. Dat je nu ergens werkzaam bent hoeft niet te betekenen dat je hier voor altijd hoeft te blijven werken. 

Hoe ga jij om met teleurstellingen?

 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media