De 6 cruciale seconden die een werkgever besteed aan het lezen van jouw cv.

De 6 cruciale seconden die een werkgever besteed aan het lezen van jouw cv.

De 6 cruciale seconden die een werkgever besteed aan het lezen van jouw cv.

Tijdens sollicitatieprocessen is het bijna altijd een vereiste om een cv mee te sturen. Het vele werk wat hier in wordt gestopt om het cv zo compleet mogelijk te maken, staat recht tegenover de tijd die werkgevers of recruiters nemen om dit cv door te lezen. Werkgevers scannen jouw cv in gemiddeld 6 seconden. In deze blog vertellen we je meer over de cruciale onderdelen die jouw cv in 6 seconden zo opvallend mogelijk maken.  

Voor bepaalde vacatures komen een hoop sollicitaties binnen, het is daarom logisch dat werkgevers niet de tijd hebben om het gehele cv door te lezen. Werkgevers scannen daarom op een aantal belangrijke punten die zij als essentieel ervaren. Dit om een kleinere selectie aan kandidaten te vormen, waarvan de cv’s vervolgens wel compleet doorgelezen kunnen worden. Het is belangrijk dat jij de volgende selectieronde haalt met een goed en opvallend cv. 

Welke punten zijn van belang? 

Werkgevers kijken als eerst of er een relevant diploma en werkervaring aanwezig is. Voldoe jij aan deze eisen, dan kom je op de Ja, stapel en pas hierna wordt er gekeken naar de verdere competenties of interessante informatie op jouw cv. 

Wat kan je zelf doen om jouw cv opvallend te maken? 

Zorg dat het cv makkelijk leesbaar is en de benodigde informatie opvallend en snel te vinden is. Een werkgever moet binnen enkele seconden belangrijke onderdelen kunnen filteren zoals jouw naam, leeftijd, werkervaring en opleiding. 

Maak daarnaast gebruik van opsommingen en dik gedrukte woorden om belangrijke informatie eruit te laten springen. Werkervaringen en opleidingen zijn het makkelijkst vindbaar als ze op chronologische volgorde staan van nieuw naar oud. Toelichtingen van werkervaringen of opleidingen kunnen heel interessant en waardevol zijn, maar vermijd lappen tekst. Houd het kort en beschrijf de belangrijkste werkzaamheden en leerlessen die jij meebrengt naar jouw mogelijke nieuwe baan. 

Voeg sleutelwoorden toe

Het toevoegen van sleutelwoorden aan het cv maakt het mogelijk dat de vaardigheden, cursussen of persoonlijkheidseigenschappen die van belang zijn bij een specifieke functie eruit springen. Ga jij bijvoorbeeld solliciteren op een leidinggevende functie dan kan het handig zijn om te benoemen dat je goed kan enthousiasmeren en een strategische planner bent. Deze sleutelwoorden kunnen goed onderaan de pagina opgesomd worden, in dikgedrukte of opvallende tekstgrootte.  

Het nut van een foto toevoegen 

Werkgevers zien vele cv’s, het toevoegen van een foto zorgt voor herkenning. Daarnaast maken veel werkgevers gebruik van LinkedIn om hun kandidaten op te zoeken en zo een beter beeld te creëren. Het zou zonde zijn als hier geen foto bij staat. 
Wanneer je een foto aan je cv toevoegt, zorg dan voor een professionele foto. Denk aan een foto waar je alleen op staat, het liefst met nette kleren en geen selfie of spiegelfoto. 

Natuurlijk is een goede motivatie belangrijk maar het toevoegen van een foto aan je cv zorgt voor een eerste indruk die bij het filteren van cv’s ervoor kan zorgen dat jouw cv niet aan de kant gelegd wordt. 

Tot slot. 

Voor op het opsturen van het cv vraag aan een vriend of familielid of zij jouw cv kunnen nakijken. Is het duidelijk genoeg? Is de belangrijkste informatie snel te vinden? Met deze feedback kan jij jouw cv nog beter maken. 

 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media