De voor- en nadelen van werken via een uitzendbureau

De voor- en nadelen van werken via een uitzendbureau

De voor- en nadelen van werken via een uitzendbureau

Groot aanbod aan werk 

Werken via een uitzendbureau betekend een groot en divers aanbod aan werk. Dit biedt de mogelijkheid om veel werkervaring op te doen. Je krijgt toegang tot inzicht in verschillende branches, bedrijven en werkterreinen. Dit maakt het mogelijk dat je goed kunt uitzoeken wat je leuk vindt en waar jouw ambities liggen. 

Flexibiliteit in werkuren

Het werken voor een uitzendbureau gaat gepaard met veel vrijheid in de zin van het zelf kunnen indelen van werkuren. Je zit niet gelijk vast aan een 9 tot 5 baan waar het moeilijk is om vrij te krijgen, je kunt zelf aangeven op welke dagen jij wilt werken.

Gemak 

Een uitzendbureau heeft een groot netwerk aan werkgevers waar zij jou gemakkelijk binnen kunnen krijgen. Het is vaak laagdrempelig en soms hoef je niet eens te solliciteren en ga je na een kennismakingsgesprek bij het uitzendbureau direct aan de slag bij een werkgever. Dit bespaart het schrijven van een heel hoop sollicitatiebrieven en talloze gespreken met potentiele werkgevers. 

Je leert veel nieuwe mensen kennen

Doordat je bij een hoop nieuwe bedrijven binnen kunt kijken en aan de slag gaat, leer je veel nieuwe mensen kennen. Dat is naast dat het gezellig is ook handig voor later. Het kan zomaar zijn dat een van deze mensen jou helpt bij het vinden van een startersfunctie, stage of jouw toekomstige collega wordt. 

Het werken bij een uitzendbureau heeft veel voordelen. Naast het grote aanbod, de flexibiliteit en het gemak zijn er nog veel andere voordelen. Denk aan hulp bij solliciteren, loopbaanadvies en snel geld verdienen. Naast deze voordelen zijn er ook een aantal punten die nadelig zijn als jij aan de slag gaat bij een uitzendbureau. 

Ingehouden verdiensten 

Ten eerste verdiend een uitzendbureau aan de bemiddeling, dit wordt vaak gekort op het salaris van de uitzendkracht. Deze kosten zou je kunnen zien als servicekosten, je moet dus rekening houden met dit ingehouden bedrag. 

Tijdelijke aanstelling

Uitzendkrachten worden vaak tijdelijk aangesteld, bijvoorbeeld om een periode van drukte bij een bedrijf op te vangen. Wanneer de hoeveelheid werk weer afneemt is de uitzendkracht niet meer nodig en staat vervolgens op straat. Het kan dus voorkomen dat wanneer jij net je draai binnen een organisatie gevonden hebt, je vervolgens hoort dat je niet meer nodig bent. Je werkt daarom ook in een kwetsbare positie met weinig kans op carrière maken binnen het bedrijf. 

Tot slot

Maak een afweging voor jezelf van alle voordelen en nadelen voor je besluit welke vorm van arbeidscontracten voor jou het beste werkt. Het werken als uitzendkracht zorgt voor een boost aan werkervaringen, nieuwe contacten en nieuwe inzichten. Maar houdt rekening met het kwetsbare element van dit werk en vergeet geen rekening te houden met de kosten die jij als uitzendkracht afdraagt aan het uitzendbureau. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media