Een professioneel CV in 5 stappen

Een professioneel CV in 5 stappen

Een professioneel CV in 5 stappen

Een cv is voor bedrijven een van de belangrijkste onderdelen van het sollicitatieproces. De werkgever ziet aan jouw cv of je bij het bedrijf past en wat jou onderscheid van andere kandidaten. Is je cv niet goed up- to date dan word je niet snel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een cv, ook wel Curriculum Vitae genoemd is een samenvatting van je loopbaan en ervaring. Je moet dus genoeg de aandacht trekken van een werkgever, anders sla je de plank mis. Met deze 5 stappen zorg jij voor een sterk cv in no-time. 

Tip 1. Zorg voor een opvallend cv en wees creatief

Zorg dat je cv opvallend en persoonlijk is. De eerste indruk blijft namelijk altijd het langst hangen. Denk ‘out of the box’, en pas je cv aan op de functie waarop je solliciteert.  Zo zorg je voor een heldere indruk, en val je eerder op bij de werkgever. Leuk feitje: Wist je dat een werkgever in 10 seconden een cv scant? Je hebt dus slechts 10 seconden de tijd om een werkgever te overtuigen dat jij dé kandidaat bent. Deel de informatie uit je cv daarom op in meerdere blokken, zo blijft het goed overzichtelijk.

Tip 2. Maak je cv persoonlijk

Schrijf een sterk stukje tekst over jezelf, in maximaal 3 regels. Gebruik hiervoor sterke punten, zoals bijvoorbeeld karaktereigenschappen, soft- en hard skills of tools waar je erg goed mee bent. Maak de zinnen kort en bondig, of gebruik steekwoorden en geef aan hoeveel ervaring je hebt met specifieke onderdelen. Zorg dat de punten aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Gebruik ook een professionele foto bovenaan je cv en ga voor een persoonlijke touch.

Tip 3. Zorg dat je cv er professioneel uitziet.

Gebruik herkenbare tussenkopjes, denk hierbij aan competenties, werkervaring en opleidingen. Maak deze kopjes dikgedrukt, schrijf alleen relevante informatie en denk goed na welke competenties je invult. Gebruik hierbij ook voorbeelden waarin je beschrijft waarom dit een sterke kant is. Zorg dat alles netjes uitgelijnd staat en in een hetzelfde lettertype. Ben je een beetje creatief aangelegd? Probeer je cv dan eens wat meer te visualiseren, zo val je ook gelijk meer op. 

Tip 4. Houd het kort en krachtig

Een Lap tekst lezen is niet aantrekkelijk voor een werkgever. Zorg ervoor dat je cv niet langer is dan max 2 pagina’s. Gebruik bulletpoints om je competenties, opleidingen en werkervaringen uit te schrijven, of visualiseer bepaalde onderdelen. Laat onnodige informatie weg, zoals bijbaantjes van lang geleden of tijdelijk werk waar je maar kortwerkzaam was. Tijdelijk werk kan namelijk vraagtekens oproepen, waarom was je zo kort werkzaam? Deed je het dan wel goed?

Tip 5. Gebruik een goede chronologische volgorde

Begin met het belangrijkste op pagina 1. Je ervaringen zet je van meest recent naar het minst recente neer.

Gebruik de volgende volgorde:

  1. Persoonlijke informatie
  2. Wie ben jij?
  3. Opleidingen en cursussen
  4. Werkervaring en stages
  5. Kennis en vaardigheden
  6. Hobby’s
  7. Referenties

Deze volgorde is over het algemeen de keuze. Toch verschilt het per ervaring welke volgorde je moet gebruiken. Als je starter ben is het belangrijker om opleiding boven werkervaring te zetten. In tegenstelling tot werkzoekenden met meer ervaring, zij kunnen beter werkervaringen boven opleidingen zetten. Opleiding zijn op een bepaald punt niet meer heel relevant.

Wat is jouw beste tip voor het schrijven van een cv?

Laat ons jouw beste tip weten via op Instagram of Facebook.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media