Hoe je als starter de arbeidsmarkt kan betreden zonder enige werkervaring.

Hoe je als starter de arbeidsmarkt kan betreden zonder enige werkervaring.

Hoe je als starter de arbeidsmarkt kan betreden zonder enige werkervaring.

Net afgestudeerd en op zoek naar een nieuwe baan kan een hele uitdaging lijken. Werkgevers willen jaren aan relevante werkervaring zien maar tot zover heb jij de kans nog niet gehad om die ervaring op te doen. Als jij weet wat de juiste aanpak is kan jij toch echt zo aan de slag met een nieuwe baan. Lees dit blog als jij wilt weten wat deze aanpak is. 

Stel je niet te bescheiden op. 

Het ontbreken van een hele lijst aan werkervaring zorgt er niet per se voor dat jij jouw vaardigheden niet in de praktijk kan brengen. Stel je assertief en zelfverzekerd op over jouw vaardigheden. Het aannemen van starters heeft veel voordelen voor werkgevers die soms meer prioriteit hebben dan werkervaring, dus durft te solliciteren en stel je open, zelfverzekerd en leergierig op. 

Weet wat jij een werkgever te bieden hebt. 

Wanneer een werkgever keuze heeft uit iemand zonder werkervaring en een sollicitant met jaren aan werkervaring, bedenk dan waarom jij de voorkeur zou moeten hebben van de werkgever. Denk hierbij aan factoren zoals een lager salaris dan iemand met jaren werkervaring. Voor jou niet direct voordelig, maar een starter is over het algemeen goedkoper dus voor de werkgever wel een reden om jou aan te nemen. 

Laat de werkgever zien dat jij met jouw actuele kennis en fisse blik vernieuwend kan zijn voor de organisatie. Daarnaast ben jij nog niet vast in een stramien van ideeën en een vaste blik op het bedrijf. Dat jij nog super kneedbaar bent is voor de werkgever zeker een voordeel. Zij kunnen jou inwerken op een manier die voor de organisatie voordelig is. 

Voeg alles toe aan je CV wat mogelijk relevant kan zijn. 

Sommige momenten voelen niet als CV-waardig maar zijn dit zeker wel. Al jouw curssussen, organisatorische activiteiten, stageplekken en bijbaantjes verdienen zeker een plek in dit CV. Laat jouw mogelijk toekomstige werkgever jouw diversiteit aan activiteiten zien. Beschrijf ook zeker jouw goede persoonlijkheidseigenschappen en vaardigheden. Dat jij super georganiseerd en opgeruimd bent lijkt op het eerste gezicht niet van groot belang, maar voor werkgevers die deze kwaliteiten van hun personeel waarderen kan dit zomaar de doorslaggevende factor zijn om jou toch een kans te geven.

Mocht het echt niet lukken om aan die baan te komen die jij in gedachten had, dan zijn er gelukkig nog tal van andere opties.

Volg een traineeship.

Het hebben van weinig ervaring is juist een vereiste bij het volgen van een traineeship. Als trainee kan je opgeleid worden tot bijvoorbeeld manager of specialist. Het is een volwaardige baan bestaand uit werken en leren. Daarnaast verdien je ook een volwaardig salaris, wat natuurlijk ook als een belangrijke factor kan meewegen. 

Stageplek als werkervaring.

Als het niet gelukt is om aan een baan te komen dan kan een stage een optie zijn om toch binnen te rollen bij een bedrijf. Ondanks dat een betaalde baan aantrekkelijker klinkt heeft een stage een aantal grote voordelen. Je bouwt werkervaring op in bedrijven waar het normaal gesproken niet mogelijk was geweest om te werken zonder werkervaring. Daarnaast kan jij jouw werkgever overtuigen van jouw capaciteiten door deze in de paraktijk te laten zien. Hierdoor wordt jou mogelijk in de toekomst toch een baan aangeboden.

Start met een baan die geen werkervaring vereist. 

Het is natuurlijk ook mogelijk om een meer laagdrempelige baan te zoeken die geen werkervaring vereist maar wel aansluit op jouw studie. Ga op zoek naar bedrijven die doorgroeimogelijkheden hebben op basis van jouw capaciteiten. Mocht na een paar jaar toch blijken dat dit niks voor jou is, heb je wel studierelevante werkervaring opgedaan. Dit is natuurlijk mooi voor die baan waar jij dat wel voor nodig had. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media