Voorbereiding sollicitatiegesprek

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Een goed sollicitatiegesprek begint bij een goede voorbereiding. Je kan natuurlijk heel goed zijn in gesprekken voeren, bijpassende ervaringen hebben en een goede opleiding, maar de zenuwen kunnen alles in één opslag veranderen. Wat je moet doen om je goed voor te bereiden blijft altijd een lastige vraag. Omdat je het bedrijf natuurlijk nog niet goed kent. Met deze stappen ga je goed voorbereid op pad. 

Stap 1: Lees de vacature goed door

Zorg dat je van tevoren de vacature nog een paar keer goed doorleest, zodat je goed weet waar je over praat. Je wilt als de ideale kandidaat overkomen en overeenkomsten vinden tussen jouw kwaliteiten, ervaringen en de functie waar je voor solliciteert. 

Stap 2: Zorg dat je de organisatie goed kent

Bekijk de website van het bedrijf om een goed beeld te krijgen wat voor bedrijf het is. Hoe groot is het? Hoeveel werknemers zijn er? Wat trekt jou aan? Vaak hebben bedrijven ook een aparte ‘werken bij’ pagina waar meer vacatures en mogelijk meer informatie over de vacature te zien is. Bekijk natuurlijk ook altijd even op de sociale media kanalen van het bedrijf voor de huidige ontwikkelingen.

Stap 3: Laat de organisatie jou kennen

Bereid een korte introductie voor. Wie ben je? Wat heb je gestudeerd? Wat zijn je ervaringen? Waarom heb je gesolliciteerd en wat spreekt jou aan. Een klein voorstelrondje van een minuut is altijd handig om voorbereid te hebben, zo sta je niet voor verassingen. Stel zelf ook veel vragen en bereid deze goed voor. Vragen stellen betekent dat jij je goed hebt verdiept in de functie. Je komt daarbij ook te weten of de werkgever wel bij jou past, want uiteindelijk moet er van beide kanten een klik zijn.

Stap 4: Bereid je voor op mogelijke vragen

De werkgever wil veel verschillende dingen van jou weten, dus zal veel vragen gaan stellen. Je hebt al een klein beeld gegeven door de korte introductie aan het begin van het gesprek, maar ze zullen meer willen weten waarom jij geschikt bent voor de functie. Bereid je dus goed voor op verschillende vragen, zodat je deze makkelijk kunt beantwoorden. De werkgever zal voor het gesprek op internet gekeken hebben wat voor persoon jij bent. Kijk daarom gewoon even op internet wat er allemaal over jou te vinden is. Google ook even wat voor vragen een bedrijf zou kunnen vragen om een beter beeld te krijgen en bereid je daar goed op voor. Want wat zijn nou eigenlijk jouw zwakke en sterke punten?

Stap 5: Laatste check 

Zorg dat je alles op orde hebt voordat je naar je sollicitatiegesprek gaat. Ook al ben je voorbereid op alle valkuilen, is het ook belangrijk om aan de simpele dingen te denken. Zorg dat je kleding alvast klaarligt of in ieder geval hebt nagedacht over wat je aan gaat doen. Kleed jezelf netjes en kijk om je heen tijdens de sollicitatie wat iedereen draagt. Ga op tijd naar bed, zodat je alert bent en je beter het gesprek in gaat. Neem jouw cv mee en zorg dat je de route alvast uitgestippeld hebt en ruim op tijd van huis vertrekt. Zo zorg je ervoor dat je op tijd komt en niet onderweg nog tegen problemen aanloopt.

Vind hier jouw droombaan

Heb je nog geen sollicitatiegesprek gepland staan? Neem dan snel een kijkje bij onze vacatures en vind jouw droombaan. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media