Zo leer jij omgaan met verandering op de werkvloer.

Zo leer jij omgaan met verandering op de werkvloer.

Zo leer jij omgaan met verandering op de werkvloer.

Veranderingen, reorganisaties en innovaties kunnen allemaal erg stressvol zijn voor jou als werknemer. Heb jij met zulke veranderingen te maken en ervaar jij hier moeite mee? Lees dan snel dit blog over hoe jij om kan gaan met zulke veranderingen en minder gestrest naar je werk gaat. 

Neem controle

Veranderingen op het werk waar jij niet zelf voor kiest, voelen vaak als situaties waar jij geen controle over hebt. Gelukkig heb je wel altijd controle op jouw reactie op deze verandering. 

Raak jij door reorganisatie jouw baan kwijt, dan kan dit aanvoelen als een aanval op jou als persoon. Het gevolg kan zijn dat jij thuis gaat zitten wachten op een nieuwe baan. De situatie kan ook als iets positiefs gezien beoordeeld. Dit zal in eerste instantie vaak moeilijk zijn om in te beelden, maar het zoeken van een nieuwe baan kan ook veel kansen bieden. Neem controle over de situatie en ga actief op zoek naar een nieuwe baan.

Acceptatie is van groot belang.

Sommige zaken kunnen niet veranderd worden en daarom is acceptatie heel belangrijk. Natuurlijk blijven de negatieve aspecten van de verandering bestaan, maar het accepteren van deze aspecten maakt het makkelijker om er mee om te gaan.

Hoe accepteer je deze moeilijke situatie? Een manier die goed werkt in het acceptatieproces is het helder maken van de situatie. Dit kan op verschillende manier, een manier die goed werkt is het letterlijk uitspreken of uitschrijven de situatie. Dit kan tegen jezelf maar dit kan ook met een ander persoon. Probeer je te beseffen dat de situatie onveranderbaar is en ga op zoek naar voordelen van de huidige situatie. Voordelen zoeken kan soms heel lastig zijn maar de kleinste dingen kunnen een lichtpuntje zijn in moeilijke situaties. 

Wees voorbereid op verandering.

De wereld is continue in beweging, niet gek dat de bedrijfsvoering van organisaties ook steeds veranderd. Sommige bedrijven worden groter andere juist kleiner. Wees altijd voorbereid dat er dingen kunnen veranderen in jouw huidige werksituatie. Met dit gevoel kunnen veranderingen minder drastisch aanvoelen en daarom ook beter accepteren.

Schets een realistisch beeld voor jezelf. 

Afstand nemen van je gedachten kan hierbij helpen. In perioden van verandering komt het vaak voor dat je eindeloos nadenkt zonder veel verder te komen. Probeer hierbij te bedenken dat nadenken enkel een proces van het brein is en niet altijd samenhangt met de realiteit. Probeer een realistisch beeld te schetsen waarbij je ook de belangen en gedachten van de organisatie meeneemt. Dit realistische beeld van de situatie kan helpen bij het begrijpen en omgaan met de verandering. 

Mocht nog niet alles in dit realistische beeld duidelijk zijn, vrees niet om vragen te stellen aan de organisatie. Zeker bij grote veranderingen is het van belang het complete plaatje duidelijk te krijgen.  

Tot slot 

Vergeet niet dat verandering ook nieuwe kansen met zich mee kan brengen. Pak de dingen aan waar jij wel invloed op hebt en accepteer de situatie hoe moeilijk dit ook is. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media