Zwanger en solliciteren? Alles over solliciteren tijdens je zwangerschap

Zwanger en solliciteren? Alles over solliciteren tijdens je zwangerschap

Zwanger en solliciteren? Alles over solliciteren tijdens je zwangerschap

Zwanger en solliciteren? Alles over solliciteren tijdens je zwangerschap

Spannend! Je hebt te horen gekregen dat je zwanger bent, gefeliciteerd! Alleen had je nét besloten naar een nieuwe baan te zoeken. Dit roept ongetwijfeld veel vragen bij je op. Voorbeelden van vragen kunnen zijn: hoe denkt een werkgever over mijn zwangerschap en moet ik mijn zwangerschap aangeven bij mijn toekomstige werkgever? 

Deze en andere vragen over solliciteren als je zwanger bent, belichten wij in dit artikel. Zo weet jij hoe jij, ook in deze situatie, de baan krijgt waar jij naar op zoek bent.

Hoe denkt een werkgever over je zwangerschap?

Wanneer je gaat solliciteren voor een nieuwe baan als je zwanger bent, kan het zijn dat onzekerheid opspeelt. Veel zwangere vrouwen zijn bang afgewezen te worden door een potentiële werkgever, omdat ze willen solliciteren tijdens hun zwangerschap. Ook al kan de werkgever een mening over hebben over jouw zwangerschap: dit hoeft niet te betekenen dat je geen kans maakt op een nieuwe baan. 

Voor een werkgever is het namelijk van belang dat je gemotiveerd bent om te werken en de juiste competenties bezit om de vacature te vervullen. Wanneer je de onzekerheden wegneemt voor de werkgever door duidelijk aan te geven waarom jij de juiste kandidaat bent voor de vacature en hoe jij na je zwangerschap het dienstverband voor je ziet, is de kans groot dat jouw zwangerschap geen obstakel is voor de werkgever!

Hoe vergroot je de kans om aangenomen te worden als je zwanger bent?

Het wegnemen van de onzekerheden die een werkgever kan ervaren bij een zwangere sollicitant, begint bij het duidelijk maken waar jij naar op zoek bent en waarom precies jij de juiste kandidaat bent voor de vacature die zij open hebben staan. 

Afhankelijk van de vacature, zal je moeten bepalen welke competenties die jij bezit zinvol zijn voor de vacature waarop je solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld op een vacature als Marketing & communicatiemedewerker in {CITY}, kan het zijn dat jouw creatieve skills goed van pas komen. Ga voor jezelf na welke competenties jij bezit, welke van deze competenties passen bij de vacature en waarom deze competentie bezit.

Het kan daarnaast ook zo zijn dat de werkgever op zoek is naar iemand voor een kort dienstverband. In dat geval kan jij de ideale kandidaat zijn. Kortom: het hoeft helemaal geen drempel te vormen voor een werkgever om jou aan te nemen als je zwanger bent.

Wanneer vertel je over je zwangerschap tijdens een sollicitatieprocedure?

Het is volgens de Nederlandse wet verboden om als werkgever tijdens een sollicitatite te beginnen over jouw zwangerschap. Daarnaast mag je volgens de wet ook niet afgewezen worden op een sollicitatie vanwege jouw zwangerschap. Het is dus, zeker in het eerste gesprek, niet nodig om jouw zwangerschap aan te kaarten.

Natuurlijk kan het zo zijn dat je je prettiger voelt wanneer je het feit dat je zwanger bent wél met je toekomstige werkgever deelt. Dit is uiteraard geen probleem. Uiteindelijk is het wel belangrijk dat je zwangerschap niet centraal staat in de sollicitatiegesprekken die je voert en de focus vooral ligt op de competenties die jij bezit en waarom juist jij de beste kandidaat bent voor deze functie. 

Kies je er toch voor om niets te melden over jouw zwangerschap? Dan is dit ook prima. Wat wel belangrijk is om te weten: je bent wettelijk verplicht om je zwangerschap 3 weken voor je zwangerschapsverlof te melden bij je werkgever.

Zoals je leest hoef je je dus niet zomaar zorgen te maken wanneer jij wilt gaan solliciteren als je zwanger bent of misschien zwanger wilt worden. Wanneer je goed voor ogen hebt waar jouw competenties liggen en waar je naar op zoek bent, zal het voor de werkgever moeilijk worden om je niet aan te nemen. Geloof in jezelf en laat je zwangerschap dus zeker geen obstakel vormen in de weg naar de baan waar jij naar op zoek bent. Succes met het solliciteren tijdens je zwangerschap!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media