5 tips om nieuwe medewerkers goed in te werken

5 tips om nieuwe medewerkers goed in te werken

5 tips om nieuwe medewerkers goed in te werken

Nieuwe medewerkers inwerken: hoe doe je dat het beste? Het aannemen van nieuwe medewerkers is geen simpele klus. Er komt namelijk veel bij kijken. Omdat de werknemer zich zal gaan binden met het bedrijf is het inwerktraject een enorm belangrijke fase en dient daarom niet onderschat te worden. Om jou hierbij te helpen, hebben wij een aantal tips, die helpen bij het inwerken van een nieuwe medewerker en zorgen dat hij of zij met een fijn gevoel van start gaat!

Tip 1: Duidelijkheid en structuur in de eerste weken

Zorg voor duidelijkheid en structuur in de eerste weken van de nieuwe medewerker. Je zou dit bijvoorbeeld kunnen doen door van te voren een planning naar de werknemer te sturen, hoe zijn eerste week (of weken) eruit ziet. Zo heeft diegene een idee wat er te wachten staat en kan die zijn eigen voorbereidingen treffen. Zo komen jij en je nieuwe werknemer niet voor verrassingen te staan als hij daadwerkelijk wilt beginnen.

Tip 2: Informeer collega's 

Het is belangrijk om je andere medewerkers van te voren in te lichten dat er een nieuwe medewerker komt werken. Hierbij is het handig dat zij weten wat de functie van de nieuwe medewerker is en wat hij gaat toevoegen aan jullie organisatie. Zo kunnen zij degene snel op weg helpen.

Tip 3: Lunch met je nieuwe medewerker op de eerste werkdag 

De lunch kan voor de eerste keer een beetje ongemakkelijk zijn. Daarom is het belangrijk dat jij je nieuwe medewerker gerust stelt en even met hem gaat zitten. Zo is er de mogelijkheid om elkaar te leren kennen en een band op te bouwen.

Tip 4: Geef opbouwende feedback 

Als je nieuwe medewerker begint aan de nieuwe baan, komt er veel op diegene af. Hij of zij krijgt namelijk in een korte tijd veel nieuwe informatie om in zich op te nemen. Hierdoor kan het zo zijn dat je nieuwe werknemer af en toe fouten maakt. Het is in dit geval handig om opbouwende kritiek te geven. Door in de beginfase gelijk opbouwende feedback te geven, raakt je nieuwe werknemer sneller vertrouwd met de manier van werken. Zo zal de nieuwe werknemer zich vertrouwd voelen met zijn werkzaamheden en zal zelfvertrouwen een logisch gevolg zijn.

Tip 5: Neem de tijd!

Wanneer de nieuwe medewerker is gestart, is het slim om tijd vrij te maken. Deze tijd is nodig om vragen te beantwoorden en te helpen waar het nodig is. Sommige nieuwe werknemers zullen weinig vragen stellen, omdat ze dit niet durven. Het lijkt dus vaak of ze alles weten, maar meestal is dit niet het geval. Als je van te voren een tijd afspreekt om even met elkaar te zitten, weten ze dat ze dan hun vragen kunnen stellen en even de tijd hebben om open te zijn waar ze op dat moment mee zitten.


Op zoek naar personeel?

Laat ons de werving verzorgen, hoeft u alleen nog de selectie te doen!

Deel via social media