Tips bij het schrijven van een vacaturetekst

Tips bij het schrijven van een vacaturetekst

Tips bij het schrijven van een vacaturetekst

Het schrijven van een vacaturetekst is niet altijd makkelijk. Veel sollicitanten geven aan dat zij een vacaturetekst als onduidelijk hebben ervaren. Dit komt vaak door ontbrekende informatie of verwarring in de functieomschrijving. Dit is zonde want een effectieve vacaturetekst is de eerste stap in het vinden van een geschikte kandidaat. Gelukkig hebben wij een aantal tips die helpen bij het schrijven van een pakkende vacaturetekst. 

Kies een juiste functienaam.

De titel moet een kort en duidelijke titel zijn die direct aansluit op relevante zoektermen die mensen gebruiken bij het zoeken naar deze functie. Woorden zoals, ervaren, startende en spontane worden vaak toegevoegd in de titel maar dit zorgt vaak juist voor minder vindbaarheid omdat mensen niet op deze termen zoeken. Houd de titel dus zo kort en duidelijk mogelijk. 

Schrijf een pakkende intro.

In de eerste paar zinnen bepaald de lezer of zij verder lezen of niet. Zorg dus voor een pakkende intro, voeg hier elementen toe die jouw organisatie bijzonder maken en waarom dit de ideale vacature is voor de lezer. Denk hierbij aan elementen zoals de opleidingsmogelijkheden, leuke werkuitjes en een gezellige werksfeer. 

Besteed voldoende tijd aan de functie-inhoud.

Maak het voor de lezer helder wat de kandidaat dagelijks gaat doen en wat de verantwoordelijkheden zijn. Veel vacatureteksten zijn moeilijk leesbaar door vakjargon of zijn veel te algemeen, schets een concreet dag tot dag beeld van de functie. 

Benoem realistische functie-eisen. 

De lezer zal afhaken wanneer de eisenlijst onrealistisch lang is. Probeer je daarom te focussen op eisen die echt noodzakelijk zijn voor de functie. Denk hierbij aan eisen die makkelijk meetbaar zijn in het cv, zoals ervaring en opleidingsniveau. Veel vacatureteksten gebruiken het woordje pre, veel lezers zullen denken dat er een vereiste wordt bedoeld er daardoor mogelijk afhaken, probeer dit woord daarom dan ook te vermijden.

Voeg relevante bedrijfsinformatie toe. 

Omschrijf altijd wat het bedrijf doet en waar het gevestigd is. Focus daarnaast ook op de werksfeer, waarom zou de kandidaat hier willen werken? Veel mensen zien een goede werksfeer als belangrijke factor om ergens te willen werken. Het beschrijven van voorbeelden die uitleggen waarom de werksfeer fijn, gezellig of informeel is werkt goed. 

Wees eerlijk over wat de kandidaat kan verwachten. 

Veel werkzoekenden willen voordat zij gaan solliciteren al weten waar zij aan toe zijn. Een salarisindicatie toevoegen aan een vacaturetekst zorgt ervoor dat de kandidaat al van tevoren weet of het de moeite is om te solliciteren. In veel vacatureteksten staat nog geen salarisindicatie beschreven terwijl dit voor de kandidaat vaak een drijfveer is om te solliciteren. 

Zorg voor een goede afsluiter

Roep de lezer op om te solliciteren en voeg een sluitingsdatum voor sollicitaties toe in de vacaturetekst. Geef tot slot de kandidaat de mogelijkheid om nog vragen te stellen over de vacature door contactgegevens te vermelden. 


Op zoek naar personeel?

Laat ons de werving verzorgen, hoeft u alleen nog de selectie te doen!

Deel via social media