Van vakantiekracht naar vaste kracht

Van vakantiekracht naar vaste kracht

Van vakantiekracht naar vaste kracht

Van vakantiekracht naar vaste kracht

Voor sommige branches zijn vakantiekrachten heel belangrijk. Deze branches zijn vaak seizoensgebonden en beleven in de zomer een behoorlijke piek van werkzaamheden. Ook voor scholieren is dit top, zodat ze in de vakantie geld kunnen verdienen totdat school weer begint. Er is alleen wel een grote maar… Want nadat de vakantiekrachten goed zijn ingewerkt, is de zomervakantie weer voorbij en zit jij zonder personeel...

Vakantiekrachten belangrijker dan ooit

Veel bedrijven hebben na de coronapandemie een behoorlijk tekort aan personeel. Bedrijven moesten voor een lange tijd hun deuren sluiten en werknemers doorbetalen of ontslaan. Veel werknemers zijn nieuwe banen gaan zoeken in andere branches, waarbij het risico op ontslag in deze periode kleiner was. Nu alles weer open is, zijn er veel bedrijven waar de vraag naar personeel heel groot is. Denk bijvoorbeeld aan de horeca. Horeca mag weer open en de zomer van 2022 is warmer dan ooit. Dit betekent veel mensen op de terrassen en de strandtenten. Maar hoe ga je als bedrijf met deze drukte om?! Inderdaad het aannemen van vakantiekrachten die in deze drukke periode tijdelijk kunnen bijspringen. 

Met deze huidige krapte op de arbeidsmarkt is het zeker geen overbodige luxe om deze vakantiekrachten langer in het bedrijf te houden. Maar hoe pak je dit het slimste aan? Daar vertellen we in deze blog meer over.

1. Begin een gesprek

Ben je tevreden met bepaalde vakantiekrachten? Begin dan zo snel mogelijk aan een gesprek om te kijken waar de ambities van de werknemer ligt en welke mogelijkheden jullie als bedrijf kunnen bieden. Dit zorgt ervoor dat de werknemer op tijd op de hoogte is en dat er plannen gemaakt kunnen worden. Door de arbeidskrapte op de markt wordt er veel aan een goede werknemer getrokken, dus wees de concurrentie voor!

2. Bespreek de mogelijkheden

Zoals hierboven al besproken is het erg belangrijk om de mogelijkheden te bespreken met de werknemer. Hierdoor is hij of zij goed op de hoogte en weet de werknemer wat er van hem of haar verwacht wordt. Voornamelijk jongeren willen zich in deze tijd graag blijven ontwikkelen. Maak daarom voornamelijk duidelijk welke kansen er liggen voor de werknemer en of er eventuele doorgroeimogelijkheden en/ of trainingen mogelijk zijn. 

Bespreek hierbij ook de plannen en wensen van de werknemer. Mocht de vakantiekracht nog willen doorstuderen, dan is dat misschien wel mogelijk te combineren met de werkzaamheden. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere werknemers aannemen om te compenseren in het aantal beschikbare uren.

3. Besteed aandacht aan de bedrijfscultuur

Doordat er nu veel concurrentie is door de arbeidskrapte, is het als bedrijf erg belangrijk om veel aandacht te besteden aan de bedrijfscultuur. Want, wat onderscheid jouw bedrijf van de rest?! Voorbeelden hiervan zijn:

  • Hybride werken met flexibele werktijden
  • Goede uitgeruste werkplek
  • Aandacht voor leuke dingen (denk aan bedrijfsuitjes en borrels)
  • Complimenteren bij successen 
  • Besteed ook aandacht aan duurzaamheid

Werkt dit allemaal niet?

Mochten de vakantiekrachten geen interesse hebben in een vaste baan, wees dan niet getreurd. Als het goed is heb je in de volgende vakanties uiteraard ook weer extra personeel nodig. Houd daardoor de lijntjes kort en de contacten warm. Wie weet komen ze de volgende vakantie terug en hebben ze later wel interesse in een contract 😉


Op zoek naar personeel?

Laat ons de werving verzorgen, hoeft u alleen nog de selectie te doen!

Deel via social media