Zo maak jij vergaderen leuk en effectief.

Zo maak jij vergaderen leuk en effectief.

Zo maak jij vergaderen leuk en effectief.

Het is weer maandagochtend en de eerste twee bakkies koffie zijn al opgedronken. De vergadering van half 9 is toch weer een kwartiertje verschoven. Eigenlijk heeft niemand er echt zin in, maar het is een nieuwe week met nieuwe doelen die besproken moeten worden. 

Gelukkig hoeft een vergadering echt niet saai te zijn. Wij weten hoe jouw vergadering weer leuk en effectief wordt voor jou en jouw werknemers.

Wat is het belang van een vergadering? 

Vergaderen hoort er nou eenmaal bij. Overleggen, besluiten nemen, doelen opstellen allemaal belangrijke dingen die niet mogen ontbreken. En dit hoeft lang niet altijd saai te zijn. 

Staand vergaderen wekt nieuwe energie.

Veel recent onderzoek focust zich op werk in combinatie met een gezondere levensstijl. Staan is het nieuwe zitten en sta-bureaus zijn niet meer weg te denken. Onderzoek dat focust op staand vergaderen laat ook veel voordelen zien. Je brein is actiever wanneer je staat en het vergroot de kans op nieuwe ideeën. Natuurlijk kan het tijdens een lange vergadering ook fijn zijn om af en toe even te zitten en een bakkie koffie te drinken. Probeer daarom te staan op momenten waar creativiteit van belang is. Denk hierbij aan brainstorm momenten of een moment waar knopen doorgehakt moeten worden. Daarnaast is het ook nog eens heel gezond om af en toe te staan en kan meer staan tijdens de werkdag, klachten zoals rugpijn en hoofdpijn verlagen. 

Probeer online en offline vergaderen af te wisselen. 

Het laatste anderhalf jaar zijn veel vergaderingen online via Teams of Zoom uitgevoerd. Natuurlijk bespaart dit veel reistijd en was het door de pandemie noodzakelijk. Maar probeer nu het weer meer mag en kan, waar mogelijk fysieke vergaderingen toch mogelijk te maken. Persoonlijk contact verhoogt namelijk het gevoel van verbondenheid wat de prestatie verhoogt. Daarnaast zijn mensen meer alert tijdens fysieke vergaderingen en zullen dus beter onthouden wat er besproken wordt. 

De effectiviteit van jouw vergadering verhogen.

Langdradig en inefficiëne vergaderen zit niemand op te wachten. Zorg daarom dat jij vooraf al bedenkt wie er allemaal noodzakelijk zijn in een vergadering, dan voegt iedereen wat toe. Daarnaast is het belangrijk om op tijd te starten en op tijd te eindigen, dit dwingt iedereen om het bondig te houden. Idealiter is 60 minuten genoeg voor een vergadering. Het concentratieniveau van mensen begint hierna af te nemen. Wanneer het lastig is om de tijd bij te houden, zet een wekker en rond dan ook daadwerkelijk af. Nog meer te bespreken? Plan op een later moment van de dag een nieuwe vergadering van een uur in. 

Hoe kan jij vergaderen nog leuker maken? 

Verzamel achteraf feedback van de mensen die aanwezig waren in de vergadering. Uiteindelijk zijn zij de personen die mee moeten vergaderen en weten wat voor hen het beste werkt. 


Op zoek naar personeel?

Laat ons de werving verzorgen, hoeft u alleen nog de selectie te doen!

Deel via social media