Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop) maken & voorbeelden

Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop) maken & voorbeelden

Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop) maken & voorbeelden

Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop) maken & voorbeelden

Ben jij een ambitieuze carrièremaker en ben jij nooit uitgeleerd? De persoonlijke ontwikkeling is iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Zelfs tijdens het werken kun je jezelf blijven ontwikkelen en blijven leren. Dit kan in verschillende vormen, zoals cursussen of opleidingen. Neem jouw persoonlijke doelen eens onder de loep en bedenk welke competenties en vaardigheden jij al hebt en welke je graag verder zou willen ontwikkelen. Dit vormt de basis voor jouw persoonlijk ontwikkelingsplan. 

Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Een persoonlijk ontwikkelingsplan, ook wel POP, is een plan dat je opstelt waarin beschreven staat wat jij wil bereiken en hoe je dit gaat doen. Dit doe je in samenspraak met jouw werkgever. 
Tip! Dit kun je ook vaststellen tijdens jouw studie. Dit zal dan in overleg gaan met de studiebegeleider of docent. 

Hoe maak je een POP?

Een ontwikkelingsplan opstellen is een belangrijk proces. Maar hoe maak je een pop? Het maken van een pop bestaat uit de volgende stappen:

 • Stap 1: Waar ben je wel goed in en waar ben je niet goed in?

Om een richting te kiezen is het belangrijk om jouw kwaliteiten en competenties in beeld te brengen. Dit kan door middel van een persoonlijk SWOT-analyse. 

 • Stap 2: Wat wil je in de toekomst bereiken?

Het is belangrijk om na te gaan welke functie bij jouw kwaliteiten en competenties past en wat wil ik leren om mijn droom functie te bereiken.

 • Stap 3: Maak jouw doel SMART

Maak jouw doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Meer uitleg en voorbeelden van SMART doelstellingen vind je hier.

 • Stap 4: Hoe ga je jouw doel bereiken?

De laatste stap is het opschrijven van jouw ideeën om een écht plan te maken. Wat ga je doen om dit doel te halen? Denk hierbij aan het volgen van cursussen en opleiding of het vragen van meer verantwoordelijkheden op jouw werk.

Persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld

Hieronder worden verschillende persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeelden weergegeven:

Het vinden van een functie dat bij jou past

 • Doel: Interessante vacatures vinden die aansluiten bij mijn wensen.
 • Stappen: Alle bovengenoemde stappen volgen. Breng goed in kaart wat je leuk vindt om te doen en wat goed bij je past. Uiteindelijk zou je ervoor kunnen kiezen om met iemand te gaan praten die je hierbij kan helpen of om een bepaalde test te doen die helpt bij jouw keuze.
 • Resultaat: Je weet nu welke vacatures je kunt selecteren die bij je passen en je kan gaan solliciteren.

Het vinden van een juiste studie die goed bij je past

 • Doel: Na eindexamens precies weten welke studie bij mij past en welke ik wil volgen.
 • Stappen: Welke studies lijken mij wel leuk en welke wil ik sowieso niet doen. Denk goed na over studies die passen bij de vakken waar je goed in bent. Doe een studiekeuzetest en praat met de omgeving over verschillende ervaringen en keuzes van anderen. De laatste stap die ik onderneem is het bezoeken van open dagen.
 • Resultaat: Je weet nu welke studies mogelijk interessant voor jou zijn en welke studies je sowieso kan afstrepen. 

Promotie op werk

 • Doel: Het krijgen van promotie op de werkvloer.
 • Stappen: Welke werkzaamheden vind ik leuk en welke werkzaamheden vind ik minder leuk. Wat heeft mijn baas voor ogen en waar kan ik in uitblinken? Volg eventueel cursussen en opleidingen of loop mee met een collega om beter te worden in een bepaalde functie.
 • Resultaat: Jouw werkgever weet nu precies wat je voor ogen hebt en wat je wil bereiken. Door jouw groei in persoonlijke ontwikkeling kun je nu een andere functie aan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media